Dieta Pół na Pół - 50/50. Sprawdź Przebieg takiej Diety!

Dieta 50/50 czy inaczej zwana pół na pół to dieta idealna dla osób, które nie lubią monotonii i konieczności przestrzegania restrykcyjnych zasad żywieniowych powodujących zniechęcenie do prowadzenia jakiejś kuracji. Podczas diety 50/50 nie jest konieczna całkowita i diametralna zmiana dotychczasowego sposobu odżywiania. Rozpoczynając jakąś dietę należy uzbroić się w duże pokłady silnej woli gdyż na początku kuracji jest najtrudniej wyzbyć się różnych zachcianek, które teraz po zaczęciu diety są zabronione. Jeśli przetrwa się pierwszy okres, na przykład pierwszy tydzień potem jest już co raz łatwiej. Z czasem organizm przyzwyczaja się do nowego planu żywieniowego, pokusy znikają, a sam kuracjusz zaczyna odczuwać zmiany w swoim organizmie i psychice.

Jak powstała dieta 50/50?


Dieta ta powstała w oparciu o doświadczenia człowieka, który sam na sobie sprawdzał jej działanie, a także wyciągał wnioski z oddziaływania innych diet, które także stosował. James B.Johnson, kierował się informacjami zdobytymi na podstawie własnych praktycznych badań i dzięki temu stworzył dietę 50/50, która cieszy się dużym zainteresowaniem.

Dlaczego dieta 50/50?


Dieta ta jest niezwykle ceniona przez jej użytkowników z tego względu, że można w trakcie jej trwania płynnie dobierać sobie tak zwane dni chude i dni tłuste, które następują po sobie. Taka zmienność przyczynia się od urozmaicenia kuracji odchudzającej co wpływa pozytywnie na nastawienie osoby stosującej dietę. Brak uczucia monotonii.Proporcja spożywania posiłków i ich kaloryczności w dni chuda, a w dni tłuste wynosi około 30 procent. Oznacza to, że w dni chude należy zjeść około 30% tego co w dni tłuste. To bardzo prosta i praktyczna zasada. Przystępność i łatwość stosowania tej diety sprawia, że wiele osób chwali dietę 50/50 dzięki czemu cieszy się ona dużą popularnością i jest często wybierana przez potencjalnych kuracjuszy.

Jak postępować w trakcie diety 50/50?


Po pierwsze dieta 50/50 nie jest wymagająca jeśli chodzi o produkty, które powinno się jeść. Jedyne czego trzeba pilnować to ilości spożywanych kalorii w ciągu każdego dnia. Warto dodać, że tylko na początku zanim nauczysz się tabeli kaloryczności trzeba liczyć i pilnować co się je. W dalszych etapach diety każdy kto będzie ją stosował wyrobi w sobie naturalny nawyk co można jeść,a co nie by nie przekroczyć swojego limitu kalorycznego na dzień. Taki limit kaloryczny wyznacza się na podstawie wieku, sylwetki, a także trybu życia i aktywności fizycznej w ciągu dni

Zalety diety


Utrata zbędnej wagi to tylko jeden pozytywny czynnik wynikający ze stosowania tej diety. Niezwykle pozytywnymi aspektami diety 50/50 są zwiększenie poziomu energii, a także spowolnienie starzenia się komórek. Produkcja genu SIRT1, dzięki któremu komórki naszego ciała rozkładają się wolniej. Lepsze naprawianie łańcucha DNA. Wyłączenie genu PPAR gamma- gen otyłości.Po około trzech tygodniach stosowania tej diety zauważalny jest znaczny przyrost siły i energii.

Podsumowanie diety 50/50


Jeśli chodzi o kolejne wskazówki do tej diety to należy przystosować posiłki pod siebie, czyli ilość produktów a także ich zróżnicowanie ma pasować osobie prowadzącej kurację. Jedyną zasadą jest spożywanie pokarmów w dni chude w takiej ilości aby odpowiadały około 30% tego co zjada się w dni tłuste. Każdy szykuje ilość jedzenia i kalorii pod swój organizm i sposób prowadzenia życia.

Ile kalorii dla kogo?


Dla pań, które mają siedzący tryb życia najodpowiedniejsza ilość kalorii w dniu chudym to około 900 kalorii. Dla pań, które wykonują prace fizyczne i dodatkowo uprawiają jakiś sport niezbyt obciążający ale regularnie odpowiednia ilość kalorii waha się na poziomie 1250 kacl dziennie w dni chude. Panowie uprawiający sporty nie obciążeniowe powinni w dni chude dostarczać organizmowi około 1650 kalorii.

Dzień chudy około 900 kalorii:


Pierwszy posiłek to 150 mililitrów herbaty, dwie kanapki z szynki drobiowej i chrupkiego chleba plus ogórek. Drugi posiłek to na przykład owoc ( gruszka) plus kefir naturalny. Na obiad pierś z kurczaka, ziemniaczki, sałatka ( papryka, biały ser, cebula, pomidor ). Czwarty posiłek składa się z 200 mililitrów skoku pomarańczowego. Na kolację 100 gramów kalafiora gotowanego, szczypta otrąb pszennych, gruszka, plasterek sera żółtego, sok z cytryny. Z tych produktów przygotować sałatkę.

Dzień tłusty około 2400 kalorii:


Pierwszy posiłek to jajo na miękko, kanapka z masłem, kawa z mleczkiem, owoc ( brzoskwinia). Drugi posiłek to dwie kanapki z sałatą szynką drobiową, masłem, a do popicia około 200 mililitrów soku marchwiowego bądź jabłkowego. Na obiad zjedz kopytka, mięso drobiowe na przykład z indyka, kapusta kiszona, szklanka soku grejpfrutowego i galaretka truskawkowa. Czwarty posiłek dnia tłustego to na przykład biszkopciki i serek waniliowy. Na kolację bułeczka z masłem, polędwicą, serem żółtym pomidorem, a do popicia kakao z odrobiną cukru.

0 komentarze:

Prześlij komentarz